Kehosi varoittaa ennen aivohalvausta – ”Jokaisen tulisi tunnistaa nämä varoittavat oireet!”

Lähes 15 000 suomalaista saa aivohalvauksen joka vuosi. Aivohalvauksen taustalla on usein joko aivoinfarkti tai aivoverenvuoto.

Aivohalvauksen saaneelle sekä tämän lähipiirille tämä on usein erittäin suuri järkytys. Vain harva osaa todellisuudessa varautua siihen. Tilastojen mukaan jopa 25% aivohalvauksen saaneista ovat työikäisiä.

Edellä mainituista syistä johtuen meidän jokaisen tulisi osata tunnistaa aivohalvauksen oireet. Et koskaan voi tietää jos aivohalvaus osuu lähipiiriisi!

Aivohalvauksesta selvinneistä joka viidennellä on ollut erilaisia ennakoivia oireita 24 tunnin sisällä ennen kohtausta.

Tyypillisesti oireet alkavat yhtäkkiä, mutta usea on ilmoittanut outojen oireiden ilmaantumisesta jo pitkään aikaisemmin ennen varsinaista halvausta. Tyypillisesti oireet alkavat edellisenä päivänä.

1. Kohonnut verenpaine

Monesti ihmiset, joilla on korkea verenpaine, eivät tunnista sitä millään lailla. Se on kuitenkin suurin aivohalvauksille altistava tekijä.

Korkealla verenpaineella on tapana aiheuttaa verisuonten kalkkiutumista, mikä on vahingollista aivojen pienille verisuonille.

Jos epäilet, että sinulla on korkea verenpaine, voit olla yhteydessä lääkäriisi.

2. Jäykkä niska

Aivoverenvuoto voi aiheuttaa niskassa jäykkyyttä. Mikäli et pysty painamaan leukaa vasten rintaasi ja kärsit pahoista päänsäryistä, ota yhteys lääkäriin.

3. Riippunilkka

Riippunilkasta kärsivä ei voi taivuttaa jalkateräänsä. Se voi johtua aivohalvauksesta tai hermopinteestä alaraajassa.

 

4. Erittäin kova päänsärky

Varmasti lähes kaikki meistä olemme kokeneet toisinaan päänsärkyä. Se voi olla täysin normaalia eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Kuitenkin yllättävä, erittäin kova ja aikaisemmasta poikkeava päänsärky kannattaa käydä tutkituttamassa lääkärissä. Kova, räjähtävän oloinen päänsärky voi olla oire aivohalvauksesta.

 

5. Kasvohalvaus

Kasvojen toisen puolen halvaantuminen voi olla merkki lähestyvästä aivohalvauksesta. Usein ihmiset saavat aivohalvauksen nukkuessaan, mutta oireet voivat alkaa ennen nukkumaanmenoa.

Toisinaan oireet voivat olla vaikeita tunnistaa, mutta jopa pieni halvaus käsissä, jaloissa tai kasvoissa yhdistettynä puhevaikeuksiin ovat vaarallisia merkkejä.

 

6. Näköhäiriöt

Epätavanomaiset häiriöt silmissä voivat johtua lähestyvästä aivohalvauksesta.

Molemmat aivohalvauksen tyypit voivat johtaa silmän sokeutumiseen.

7. Kipu olkapäässä

Aivohalvaukseen liittyy lähes aina kipua.

Useat aivohalvauksen saaneet ovat tunteneet omituisen kovaa kipua olkapäässään ennen aivohalvausta. Heillä on ollut myös vaikeuksia maata kyljellään.

8. Yllättävä väsymys

Yksi tyypillinen oire, joka voi ilmaantua useita tunteja ennen aivohalvausta on yllättävä, erittäin kova väsymys. Silloin ei pysty tekemään mitään muuta kuin nukkua, ja saattaa olla jopa tiedottomassa tilassa.

Myös krampit voivat edeltää aivohalvausta.

Vaikka on tärkeää ymmärtää yllä kuvatut ensioireet, täytyy muistaa että oireet voivat olla yksilöllisiä! Toivomme kuitenkin että pidät mielessäsi nämä kahdeksan ennakoivaa oiretta ja jaat tietoa näistä oireista eteenpäin. Meidän kaikkien vastuulla on tietää näistä ensioireista, sillä se voi säästää lukuisia ihmishenkiä!

Jaa tämä artikkeli ystävillesi Facebookissa levittääksesi tärkeää tietoutta – ja muista välittää läheisistäsi ja muista ihmisistä.

Ei voittoa
2000 Euroa
Ei voittoa
275 Euroa
Ei voittoa
25 ilmaispeliä
Ei voittoa
325 Euroa
Pyöritä onnenpyörää ja voita upeita palkintoja
Pyöräytä onnenpyörää voittaaksesi upeita pelipalkintoja. Osallistuminen on täysin ilmaista. Saat palkintosi välittömästi pyöräyttämisen jälkeen.
Osallistuminen on ilmaista eikä se velvoita sinua mihinkään. Saat tietää ja lunastaa palkintosi välittömästi! Liittymällä sähköpostilistallemme, hyväksyt että lähetämme sinulle markkinoinnillisia viestejä. Emme jaa tai myy yhteistietojasi ulkopuolisille tahoille muuhun käyttöön. Voit koska tahansa perua uutiskirjeiden saannin.